Gå til innhold

Styggkaldt!

04/02/2012

Kulda jeg hadde håpet å slippe unna er her og jeg nekter å gå utenfor døra. Hundene lufter seg selv, men i fare for at de river ned huset måtte vi jo finne på noe….

Helt siden jeg fikk min andre hund, Caesar, bestemte jeg meg egentlig for å trene «burleker». Altså å bygge høy verdi for buret, slik at jeg kunne lære hundene mine selvkontroll. Det ble med tanken, helt til i dag. Perfekt dag å trene på ting jeg vanligvis ikke finner tid til ellers i hverdagen. Hadde jeg visst det var så enkelt, hadde jeg gjort det for lenge siden….
Jeg har rett og slett fantastisk smarte og flinke hunder og vi hadde det kjempemorro med treningen. Planen var egentlig å trene burleker med Furi og avstand med Zoku, men da jeg rigget opp buret var det en hund som bestemte at hun også skulle være med på denne burleken:

Zoku undersøker buret 🙂

Jeg elsker hunder som tilbyr atferder og når Zoku trasker inn i buret uten beskjed, var jeg ikke sen om å legge om treningsplanen hennes. Jeg var rask på pletten og fikk belønnet henne inne i buret og vips så var økta igang.

Poenget med burlekene er at hunden skal lære selvkontroll og ikke bare spurte ut av buret så fort døra åpnes. Først bygger man verdi inne i buret, slik at hunden kan forholde seg rolig når du åpner døra. Etter mengder med trening skal hunden klare å sitte i buret, med åpen dør, selv med store forstyrrelser. Den skal ikke bryte sitten før den får klarsignal.

Zoku sitter i buret med åpen dør 🙂

Rom ble jo ikke bygget på en dag og man blir heller ikke ferdig med burleker på en dag, men vi kom ganske langt på kort tid. Zoku stormer ikke ut av buret når jeg åpner døra, heller ikke når jeg kobler på båndet. Neste steg er en form for «omvendt lokking», hvor jeg drar harderer og hardere i båndet og hunden skal fortsatt sitte. Hunden lærer seg enda bedre å ikke bryte sitten. Zoku var kjempeflink og lot seg ikke lure av lokkingen 😉

"Jeg lar meg ikke lure - Belønning venter om jeg blir sittende"

Så har vi den fantastiske lille Furi, som syntes det var dårlig gjort at hun måtte vente på tur. Hun har underveis observert Zokus trening og bestemte seg fort for at også hun ville inn i buret. Eneste problemet var at mamma hadde stengt døra!

"Ja, skal du åpne snart eller?"

"Åååh, jeg vil inn!"

"Lurer på om jeg kan komme meg inn herfra"

"Hjelper det at jeg ligger pent da?"

"Booooring"

Ventetiden for Furi tok endelig slutt for hennes del og hun fikk også prøve seg på burlekene som planlagt. Hun tok ting superfort og kom faktisk litt lenger enn Zoku. Dette er nok litt fordi jeg har trent en del omvendt lokking i sitt med Furi tidligere. Eneste forskjellen for henne nå, var at hun satt inne i buret.

Flinka mi 🙂

Furi ble sittende med ganske bra drag i lina og ikke minst med godbiter som datt på gulvet rett foran henne. Knallbra selvkontroll – i alle fall i dag 😉

For de som vil lese mer om burleker: http://www.canis.no/bibliotek/artikler.php?id=219

God helg folkens og for all del: Ikke mist noen tær i kulda!

One Comment leave one →
  1. Elisabeth permalink
    04/02/2012 17:44

    Har vært så fornøyd jeg med denne vinteren…..FREM TIL I DAG 😦 Helsikes kuldegrader 😉 Vi har fått gått oss en skikkelig tur,thats it,får vel igjen for det i morgen vil jeg tro 😀 valpene er nå flere ganger om dagen ute i stuen,herlig gjeng 😉 Tror jeg bør bli smittet av den tålmodigheten din for bur leker gitt 😀

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: